از آنجاییکه صدا، تاثیر زیادی بر یادگیری دارد، فصلی را در سایت تبلیغات در گوگل پارینا به اصول طراحی پیامهای صوتی در تولید محتوای الکترونیکی، اختصاص میدهیم، چرا که یکی از مکمل های اولیه پیامهای متنی، صداست و حس شنوایی را در فراگیر فعال میکند. تا گیرنده های حس شنوایی تحت تاثیر محرک های محیطی قرار گیرند.

و در صورتیکه این محرک ها با اهداف خاص و مبتنی بر استانداردهای موجود طراحی و تولید شوند، نقش بسیار مهمی در میزان یادگیری و تحقق اهداف آموزشی خواهند داشت.

بنابراین صدا چه به صورت گفتار که محصول ارتعاش تارهای صوتی است و چه به صورت بر هم کنش اجسام فیزیکی مانند موسیقی، از اجزای لاینفک چندرسانه ای آموزشی محسوب میشود.آنچه که ما در اینجا به آن خواهیم پرداخت، اصول و استانداردهایی است که در هنگام تولید محتوای الکترونیکی چند رسانه ای باید رعایت شود تا به هدف اصلی فعالیت آموزش که یادگیری موثر و ماندگارست، برسیم.

دلیل شکست برنامه های آموزشی

چرا که در خیلی از موارد برنامه های آموزشی از کیفیت فنی و هنری بسیار بالایی برخوردارند اما چون اصول آموزشی و استانداردهای طراحی و تولید را رعایت نکرده اند، در زمینه آموزشی موفقیتی کسب نمیکنند.متاسفانه گاهی اوقات این نقیصه به ماهیت و عملکرد فناوری و محتوای الکترونیکی برچسب زده میشود که به هیچ وجه صحت ندارد.

گاهی اوقات محتواهای غیراستاندارد علی رغم گستره وسیع پخش و کاربرد فراوان، چون ثمره و نتیجه ای به بار نمی آورند، بر خلاف هزینه های فراوان به پس زدگی و بی ثمر انگاشتن فناوری و تکنولوژی های نوین در جوامع آموزشی منجر میشود که تنها راهکار رفع این نقیصه توجه خاص به استانداردهای تولید محتوای الکترونیکی میباشد. با ادامه مطلب در سایت تبلیغات در گوگل پارینا همراه ما باشید.

اصول و ویژگی های طراحی پیامهای صوتی

از صداهای واضح، هدف دار، با کیفیت و بدون پارازیت استفاده نمایید.

با صلابت و با انرژی صحبت کنید، شروع خوبی داشته باشید، کسل کننده سخن نگویید.در بین صحبت ها از مطالب طنز و جالب توجه جهت تداوم انگیزه گوش دادن، استفاده کنید.

در صورتیکه صدا با تصویر، ویدئو و انیمیشن همراه باشد، از نبود تاخیر در ارائه صدا و تصویر اطمینان حاصل کنید.این عمل در وب کم ها و دوربین های ضعیف بشدت مشهود بوده و اگر همزمانی صدا و تصویر وجود نداشته باشد،یکی از موارد درک پیام که از طریق لب خوانی است، دچار مشکل خواهد شد.

لحن صدا باید با جنسیت، شخصیت، سن مخاطب، سطح زبان مخاطب و وزن متن انطباق داشته باشد.

کلمات را صحیح و بدون لهجه، ادا کنید.

موقعیت و تناسب و شرایط استفاده از جلوه های صوتی را رعایت کنید؛ چرا که استفاده زیاد و نابجا بر کیفیت یادگیری تاثیر منفی خواهد گذاشت.

تا حد امکان از جملات تعاملی به جای جملات دستوری استفاده نمایید.

از طولانی شدن جملات خودداری کرده و پیام خود را در جملات کوتاه بیان کنید.

جهت جلوگیری از یکنواختی صدا، به طور متناوب از صدای زن و مرد استفاده کنید.

اما این همه داستان درباره اصول طراحی پیامهای صوتی نیست!

امکان کنترل صدا مثل کم و زیاد کردن یا قطع و وصل کردن آن را به کاربر بدهید.

از آیکون های اختیاری برای قطع و وصل کردن صدا بویژه برای موسیقی استفاده کنید.

از بازخوردهای صوتی مثل آفرین، استفاده کنید و از ارائه بازخورد منفی خودداری نمایید.

فرمت های مناسب با حجم کم را انتخاب کرده تا حجم کلی برنامه زیاد نشود. رعایت این نکته برای طراحی پیامهای صوتی بسیار با اهمیت است.

امکان نمایش کل زمان فایل صوتی، زمان سپری شده و زمان باقیمانده را فراهم کنید.

از موسیقی آغازین، میانی، پایانی و زمینه در برنامه جهت تنوع و استراحت سمعی استفاده کنید.

به دلیل انتزاعی بودن ارتباط کلامی (از نوع صدا)، علی رغم اینکه موجب تقویت قدرت تفکر میشود اما باید با بیانی دقیق، کامل و روشن همراه باشد تا قابل فهم گردد.

داشتن سه بخش مقدمه یا همان کلام آغاین، بحث اصلی و جمع بندی و نتیجه گیری در ساختار کلی پیامهای شنیداری الزامی است.این مورد هم در اصول طراحی پیامهای صوتی بسیار حائز اهمیت است.

از لحن سوالی و تعاملی جهت خروج از حالت گویندگی صرف، استفاده کنید.

با مکث های کوتاه فرصت تفکر به شنونده بدهید.

از مکث های طولانی تا موسیقی مهم است

از مکث های طولانی مدت اجتناب شود؛ چرا که حالت سکون در رسانه ای شنیداری محض، مرگ محسوب میشود.

تکیه کلام ها، کلمات زائد و غیرمعمول را حذف کرده و لحن محترمانه نسبت به مخاطب داشته باشید.

اثر کاربرد زبان محاوره ای و اول شخص بیشتر از زبان رسمی با افعال مجهول است، پس تا حد امکان بویژه در مخاطبین کم سن و سال این مساله را رعایت نمایید.

صداهای اضافی محیطی را از برنامه حذف کنید.

از هم پوشانی صوت های مختلف مثل گفتار و موسیقی به شدت پرهیز کنید مگر آنکه تفاوت میزان بلندی صدا نسبت به هم خیلی زیاد باشد و مانع شنیده شدن صدای اصلی نشود.البته از مساله هم پوشانی بهتر است در اول و آخر برنامه یا زمان قطع و پخش در میان برنامه در حد چند ثانیه آغاز سخن و پایان آن استفاده نمایید.

دقت داشته باشید که موسیقی زمینه بر کلام یا صدای گوینده غلبه نکند، یعنی به قدری صدای پایینی داشته باشد تا اخلالی در شنیدن محتوای اصلی بوجود نیاید.

موسیقی به کار رفته در برنامه باید با محتوا همخوانی داشته باشد. بدین معنی که برای محتوای دارای هیجان از موسیقی های تند یا برای محتوای اندوه بار از موسیقی حزن انگیز و برای محتوایی که شاد و امید بخش است، از موسیقی دارای بار عاطفی و نشاط آور استفاده کنید.

وجود تداوم شنیداری در برنامه های صوتی یک اصل مهم است لذا از انقطاع ممتد و زود هنگام صدا بویژه در موضوعات متوالی پرهیز نمایید.

زبان، صدا و موسیقی

یادگیری از طریق صدا ضعیف است لذا نباید بیشترین حجم محتوا را فقط صدا تشکیل دهد.

در آموزش زبان، موسیقی و فراگیران دارای ضعف های بینایی حداکثر استفاده را از صدا بکنید.

کلمات را بصورت گفتار صوتی ارائه دهید نه به روخوانی، زیرا شنونده باید احساس کند که شما با وی سخن میگویید.

ارائه هم زمان متن و گفتار، موجب تداخل در یادگیری میشود، در صورتیکه مجبورید همراه توضیح متن را نیز ارائه دهید. بجز در موقع روخوانی، با چند ثانیه تاخیر زمانی انجام دهید.

وجود موسیقی به تصویر سازی ذهنی در مخاطب کمک خواهد کرد، لذا استفاده بجا و منطقی موسیقی در محتوا ضروری است.

از به کارگیری بیش از حد موسیقی از نظر مدت زمان پخش و تنوع آن پرهیز نمایید.

در راستای افزایش کیفیت پیامهای صوتی چه اقدامتی موثر است؟

برای داشتن کیفیت بیشتر تا حد امکان از فایل صوتی سه بعدی استفاده کنید.

روانشناسی صدا را در تولید محتوای الکترونیکی رعایت نمایید.

سخنان خود را با جملاتی امید بخش به پایان برسانید و طوری وانمود کنید که این پایان مباحث نیست و این مباحث همچنان جای تحقیق، تفکر و پیشرفت دارد.به عنوان مثال در پایان آموزش برد هوشمند میتوان این جمله را مطرح کرد: 《… ماجرای بردهای هوشمند در اینجا به پایان نمیرسد و با ظهور تکنولوژی نوین دیگری به نام ابر تبلت ها وارد عرصه جدیدی خواهد شد》.

حقوق مولفین و مصنفین را در استفاده از برنامه های صوتی آماده مانند موسیقی رعایت کنید.

در پایان کلام و موسیقی، لحن صدا را طوری تغییر دهید که شنونده از تن صدا، پایان برنامه را تشخیص دهد.[1]

 

1.تولید محتوای الکترونیکی پیشرفته (ارائه استانداردها و آموزش نرم افزارها)، عباسی، حامد.

keyboard_arrow_up