اگر می خواهید روی تبلیغات گوگلی حساب کنید با مقاله پیش رو در سایت تبلیغات در گوگل پارینا همراه باشید.جالب است بدانید گوگل که خود طراح شیوه های مختلف تبلیغات اینترنتی در دنیای وب میباشد.این شرکت چیزی حدود ۹۰ درصد درآمد خود را از راه تبلیغات اینترنتی کسب میکند.
تخمین زده میشود که سه چهارم جستجوهای مردم در سراسر دنیا به وبسایت www.google.com منتهی میشود.این در حالیست که این در مقایسه با شروع به کار این کمپانی و شکست بزرگی که در سال ۱۹۹۹ میلادی متحمل شد قابل بررسیست.این شرکت تا ۱۸ ماه اول حتی یک پنی هم از موتور جستجوی خود کسب درآمد نکرد.
آن هم در شرایطی که آلتا ویستا موتور جستجوی محبوبی نزد کاربران وب بود،الهام بخش تمام کسانیست که مایوس از شکست های خود،در جستجوی روزنه ها هستند.با ادامه ی این مطلب در سایت پارینا همراه باشید.
مرجع تبلیغات گوگلی
اکنون،موتور جستجوی گوگل،این مشهور ترین موتور جستجو در جهان،مهم ترین منبع درآمد گوگل Google income از راه تبلیغات محسوب میشود.چرا که هرگاه کاربری در جستجوی واژه یا عبارتی در دنیای مجازی است گوگل سرچ بهترین راهنما محسوب میشود.موتور جستجویی که بودنش برای ما سالهاست که عادی شده اما نبودنش را کسی نمیتواند تصور کند. به طوریکه برای یک سرچ پیش پا افتاده هم به مشکل بر خواهیم خورد.
گوگل ادسنس و گوگل ادوردز از شیوه های شناخته شده مربوط به بخش تبلیغات گوگل است.که با توجه به رویکرد این کمپانی در جهت پرورش خلاقیت ها نه سکون و رکود ماشین وار کارمندان به دنیا معرفی شده است.
قبلا هم اشاره شد که شعار مهم گوگل اینست:شرور نباشید.این شعار الهام بخش کارمندان خلاق گوگل است که بدون شرارت هم میتوانید پول در بیاورید در عوض از خلاقیت غافل نباشید و همین ویژگی گوگل را به تاثیر گذارترین شرکت فناورانه ی دنیا بدل کرده است.
طراح پروژه هایی همچون فناوری های پوشیدنی مانند گوگل گلس (Google Glass) و اسمارت واچ (Smart Watch) ، سیستم عامل موبایل اندروید (Android) ، خودروهای بدون راننده (Google Car) ، انرژی های بازگشت پذیر و پروژه ی اینترنت رایگان برای همه (Google WiFi) ، نمونه هاییست مثال زدنی.
که ثابت میکند تشویق کارمندان به پرورش ایده های نو و دور زدن سیستم های سنتی برای تشویق کارمندان و جایگزین کردن مرخصی های چند ساعته و چند روزه یا اضافه حقوق با سهیم کردن کارمندان در سهام شرکت ثروت یک کمپانی را افزایش میدهد نه کاهش.
چه کسانی تبلیغات گوگلی را طراحی میکنند؟
یکی از این سیستم های شناسایی پرسنل گوگل،برگزاری سالانه ی مسابقه ای به نام ” code jam ” میباشد.که از برنامه نویسان و طراحان زیرساخت های دیجیتالی در سراسر جهان دعوت میکند تا در مورد مسائل مطرح شده پاسخهایشان را برای گوگل ارسال کنند.
برنده ی این مجموعه پرسش ها صاحب جایزه ی ۲۰ هزار دلاری میشود اما گوگل به راحتی از نابغه ها دل نمیکند؛ بلکه مستقیما آنها را به استخدام خود در می آورد.
تست هوش!
یک شیوه ی دیگر استعداد یابی گوگل،طرح پرسش هایی در اینترنت است که علاقه مندان به همکاری با گوگل باید پاسخ های درست را پیدا کنند.کسانیکه پاسخ درست را می یابند به یک تست هوش دعوت میشوند.در صورت گذر از این مرحله شرکت کنندگان به دفاتر نمایندگی گوگل در کشورهای مختلف دعوت میشوند تا توسط مدیران منابع انسانی گوگل،مصاحبه شوند.
پرسش هایی که در این مسیر از شرکت کنندگان پرسیده میشود منحصر به حوزه ی ریاضیات و کامپیوتر نمیشود،سوالات روانشناسی بسیار مورد توجه مصاحبه کنندگان است.چون که آنها میخواهند تشخیص بدهند شرکت کننده برای مثال یک مهندس متوسط با قوه ی خلاقه است یا یک استاد برنامه نویسی بی همتا اما تک بعدی.
بدیهی است که برای چنین کمپانی هایی ارزش دسته اول بیش از گروه دوم است چرا که تضمین موفقیت شرکتی همچون گوگل در پرتو استعداد و خلاقیت کارمندانش توجیه شدنی است.این ایستگاه نهایی برای متقاضیان همکاری با گوگل است.پذیرفته شدگان در این مصاحبه کارمندان آینده ی گوگل هستند: نخبه ترین افراد با ملیت های مختلف.
با این اوصاف،اگر رتبه ی اول فوق لیسانس کامپیوتر دانشگاه هاروارد از طرف بیل گیتس رد شد،جای تعجب ندارد.او نتوانسته بود به این سوال بیل گیتس که تعداد پمپ بنزین های ایالات متحده امریکا چقدر است به جای نمیدانم کمی تحلیل ذهنی داشته باشد.
در حقیقت سازمان های دیجیتالی بزرگ به دنبال جذب نیروهایی هستند که بتوانند از پس مسائل غیر قابل پیش بینی در فرایندهای کاری بربیایند.تا پاسخ دهی و واکنش سریع و درست آنها با کمترین هزینه،سازمان را در مسیر موفقیت نگاه دارد.
روحیه ی شکست پذیری یک فضیلت است
بعلاوه کارمندانی که روحیه ی پذیرش شکست دارند مطلوب مدیران گوگل هستند. ازین روست که روی دیگر کارمندیابی در گوگل،استعدادیابی است.
در عوض مدیران این کمپانی، با پاداش های سهامی،استفاده از بن های کارگری چند منظوره و ارتقای جایگاه شغلی مراتب تشکر خود را از کارمندان خلاقشان به جا می آورند.تا حتی بسیاری از آنها با ورود به بازار بورس امریکا به ثروت های عظیم دست یافته اند.اما، کارمندان گوگل چه ویژگی های منحصر بفردی دارند؟شاید بتوان جواب این سوال را در مقاله ی کتی اچ هاماند که در مارچ ۲۰۰۳ در نشریه Fast منتشر شد،یافت:
1- آنها،عاشق ریاضیات هستند:
مهارت و توانایی ریاضی دلیل نیمی از موفقیت های گوگل است؛ توانایی تبدیل همه ی جستجوها به پول.گوگل در وهله ی اول یک بنگاه تبلیغاتی محسوب میشود اما بدانید گوگل آگهی های تبلیغاتی معمولی نمیفروشد.پرداخت به ازای هر کلیک یا گوگل ادوردز و گوگل ادسنس از ابداعات این کمپانی است.
همانطور که پیشتر اشاره شد به شکل کلی این تبلیغات اینگونه است که آگهی دهندگان یک متن کوچک تبلیغاتی روی صفحات نتایج جست و جو قرار داده اند.اما آگهی دهندگان فقط زمانی هزینه ی آن را پرداخت میکنند که کاربران اینترنت بر روی متن آن کلیک کرده باشند.
نتایج تبلیغات کلیکی تا حدی درخشان بوده که اکنون نیمی از درآمد گوگل را به خود اختصاص داده است.زیرا کلمات اصلی و کلیدی کاربران به گوگل اجازه میدهد. تا آگهی های مناسب و مربوط به آن را روی صفحه قرار دهند.علاوه بر سایت ها،بلاگ ها و مقالات روزنامه ها هم به دلیل حضور در شبکه ی گوگل بستر مناسبی برای تبلیغات کلیکی هستند.
2- اگر ایده ای در سر داری که باعث بهبود نتیجه کار کاربران میشود،بر آن جامه ی عمل بپوشان.
3- ” دنیا آزمایشگاه تحقیقاتی شماست “
راز موفقیت گوگل را باید در تفکر کار آزمایشگاهی جستجو کرد.
پروژه های آزمایشگاهی در قالب تیم های کوچک با پشتیبان های قوی،بهترین مسیر بالندگی را برای این کمپانی به همراه داشته است.
4- شکست پل پیروزی است و شکست بزرگ،پیروزی بزرگ در پی دارد .
شاید آن روز که ناپلئون میگفت شکست های بسیاری خوردم تا راه شکست دادن را یاد گرفتم،تصورش را هم نمیکرد پسرانی در قرن ۲۰ و ۲۱ باشند که از شکست ها استقبال کنند اما نه در میدان جنگ.در عرصه ای صلح آمیز با سلاح فناوری و دانش.
اما شاید دلایل بناپارت و پسران گوگل برای استقبال از شکست یکی باشد:” شما میدانید که چرا شکست خورده اید،و شما چیزی دارید تا در مرحله ی بعدی زندگیتان به کار بگیرید و دیگر اینکه شکست های دوست داستنی به سرعت اتفاق می افتند ” .
5 – افراد شاخص خویشتن دارند.
دور از ذهن نیست اگر بدانیم برای شرکت بزرگی همچون گوگل روزانه صدها درخواست همکاری و رزومه از سوی افراد مشتاق به کار در این کمپانی ارسال میشود.
هنر شکست خوردن :اما گوگل دو دسته از مهندسان را استخدام میکند و ملاک تغییر ناپذیر درباره هر یک از آنها با هدف رسیدن به هنر شکست خوردن است.جوانانی که قوه ی ریسک پذیری بالایی دارند توجه این کمپانی را به خود جلب میکنند.معاون مهندسی گوگل،وین روزینگ، در این باره چنین میگوید: ما بدنبال افراد باهوش هستیم.
افراد باهوشی که کارهای خارق العاده ای خارج از کارشان انجام میدهند،چیزی فراتر از مسیر تکراری.دسته ی دیگر ستاره ها هستند.افرادی با مدرک دکترا از برنامه های علمی-کامپیوتری و لابراتوارهای تحقیقاتی.برایان دیویسن محقق برجسته میگوید:گوگل برنامه ریزی کرده،تا نود درصد متخصصان موتورهای جستجو را درجهان استخدام کند.
6 – موفقیت کاربران،موفقیت گوگل است :
ماریسا مایر مدیر پروژه موفق گوگل نیوز در راستای استراتژی رفتار سازمانی گوگل عنوان میکند: ” شعار ما اینست،هیچ چیز به اندازه ی موفقیت و شکست روی شبکه نیست ” .آنها عجله ای برای تجاری سازی یک پروژه را ندارند چیزی که ماریسا مایر آن را تصریح میکند : ” ما هیچ عجله ای نداریم ” و گوگل نیوز نمونه ای از این رفتار سازمانی است.
به عبارت دیگر آنها پس از آزمون و خطا و یافتن نواقص یک برنامه بصورت آزمایشی و در سطح محدود آن را در اختیار کاربران قرار میدهند. به این ترتیب پس از اطمینان از توان کاربران برای کسب سود به تجاری سازی ایده ها رو می آورند.چرا که کسب درآمد خود را در گرو کسب درآمد کابرانشان میدانند.در هر صورت این را هم از یاد نبریم سناریوی نانوشته ی گوگل؛ تمایل شرکت به شکست است.
برای سفارش تبلیغات در گوگل به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.
با ما موفقید.